Észak-Alföld programlehetőségei

programlehetosegek-eszak-alfold-cikk
A régióban az odalátogató egyaránt találkozhat román kori templomokkal, gyönyörű haranglábakkal, folyókanyarulatokban megbúvó idilli falvakkal és nyüzsgő városokkal.

Az Észak-Alföld turisztikai régiót Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Hajdú-Bihar megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye alkotják, a Tisza-tó kiemelt üdülőkörzethez tartozó települések kivételével.

A régióban az odalátogató egyaránt találkozhat román kori templomokkal, gyönyörű haranglábakkal, folyókanyarulatokban megbúvó idilli falvakkal és nyüzsgő városokkal. A régió három megyéjét a Tisza köti össze, amely mentén festői szépségű partszakaszok, népszerű strandok és vendégszerető falvak találhatók.

A régió vendégei múzeumokban, tájházakban ismerkedhetnek a múlt emlékeivel és tekinthetik meg a jelen művészeinek alkotásait. A régió egyik legismertebb városa, a ?kálvinista Rómaként? emlegetett Debrecen, jelképe a klasszicista református Nagytemplom, az 1538-ban alapított Református Kollégium és a Nagyerdő. A régió kiemelkedő kincse, sajátos vonzereje a gazdag gyógy- és termálvízkészlet, amely híres gyógyfürdőinek alapja (a legismertebbek közé tartoznak Hajdúszoboszló ??a reumások Mekkája?, Nyíregyháza-Sóstófürdő és Cserkeszőlő gyógy- és termálfürdői). Az országban elsőként a hajdúszoboszlói strandfürdőben átadott Aquapark családi szórakoztató központ kuriózumnak számít, ahol különleges vízi örömökben lehet része fiatalabbaknak és idősebbeknek egyaránt.

Festői szépségű folyók, a természet egyedülálló értékeit őrző nemzeti parkok, ligetes természetvédelmi területek, növényritkaságokkal teli arborétumok hívogatják a természet szerelmeseit. A régiót vadállománya a vadászok számára is vonzóvá teszi: fácánokkal, fürge mezei nyulakkal gyakran találkozunk, az erdők mélyén őzek, vaddisznók élnek, a Gúthi-erdőben pedig a dámvad is otthonos.

A Világörökség listán szereplő, nyolcvanezer hektáros Hortobágyi Nemzeti Parkba a puszta, a legelésző gulya, a Kilenclyukú híd, a hortobágyi csárda és a Hídivásár, a csikósok, a természeti szépségek és az őshonos állatok kedvéért érdemes ellátogatni.

eszak-alfold-eloszo

Tiszadob

Itt kezdték meg a Tisza szabályozást 150 évvel ezelőtt Széchenyi István kezdeményezésére. Ennek emlékére emlékművet állítottak. Az Andrássy kastély (1860) eklektikus stílusban épült, mesekastélyokat juttat látogatói eszébe, parkjának labirintusa a maga nemében egyedülálló az országban

Hortobágyi Nemzeti Park

1973. január 1-jén hozta létre az Országos Természetvédelmi Hivatal hazánk első nemzeti parkjaként. Területe 82 000 ha. 1999. november 30-án Marrakeshben, az UNESCO Világörökség Bizottságának ülésén felvették a Hortobágyi Nemzeti Park egész területét a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára.

Főbb települések: Debrecen, Hajdúböszörmény, Jászberény, Mezőtúr, Szolnok, Túrkeve, Kisvárda, Nádudvar, Nyíregyháza, Szatmárcseke, Tiszadob, Hajdúszoboszló, Püspökladány