Észak Magyarország programlehetőségei

programlehetosegek-eszak-magyarorszag-cikk

Az észak-magyarországi régió fő attrakcióit nemzeti parkjai, termálvizei, kulturális és népművészeti hagyományai, rendezvényei, híres borai és a magyar építészet különleges értékei jelentik.

Az Észak-Magyarország turisztikai régiót a következő területek alkotják: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye a Tisza-tóhoz tartozó települések kivételével, illetve Nógrád megye a Dunakanyar kiemelt üdülőkörzethez tartozó települések kivételével.

Az észak-magyarországi régió fő attrakcióit nemzeti parkjai, termálvizei, kulturális és népművészeti hagyományai, rendezvényei, híres borai és a magyar építészet különleges értékei jelentik, közöttük a világörökség részévé nyilvánított Hollókő, az aggteleki karszt barlangjai, valamint a tokaji történelmi borvidék. Hollókőn az Ófalu ötvennyolc védett épülete Magyarország legnagyobb és legértékesebb eredeti helyszínen található műemlékegyüttesét alkotja, amely megőrizte a XV. századi falu képét. A Baradla-Domica barlangrendszer nemcsak a régiónak, de hazánknak is legkiemelkedőbb barlangja, hossza és cseppkődíszessége alapján a mérsékelt égöv legjelentősebb barlangjának tekinthető. A régió harmadik világörökség helyszíne a tokaj-hegyaljai borvidék, ahol a természeti értékek és az emberi kultúra és tradíciók egymásrautaltsága egyedülálló, univerzális értékű kultúrtájat hozott létre.

Az aktív pihenésre vágyók túrázhatnak, lovagolhatnak, vadászhatnak, síelhetnek, valamint vízi sportokat űzhetnek az észak-magyarországi régióban. A lovaglás szerelmesei számára ajánlhatóak a régióban található ménesek, köztük a világhírű lipicai ménes Szilvásváradon, a hucul fajta az Aggtelek melletti völgyben, valamint a kisbéri magyar ménes Vanyarcon.

A több száz éves fürdőkultúrával rendelkező régió számos gyógy- és termálfürdővel is várja az idelátogatókat. A miskolctapolcai Barlang- és Gyógyfürdőben az Európában egyedülálló barlangi medencerendszer különleges élményt nyújt. A Bükk-hegység lábainál az egerszalóki hőforrás kellemes kikapcsolódást biztosít a gyógyulni és pihenni vágyók számára, Eger barokk belvárosában és Mezőkövesden gyógy- és termálfürdő várja a látogatókat. A tájjellegű ételek mellett a borvidékekben gazdag régió a borok sokszínű palettáját kínálja, ezek közül a leghíresebb a Tokaji aszú és az Egri bikavér.

eszak-mo-eloszo

Aggteleki Nemzeti Park

Magyarország negyedik, 1985-ben alapított nemzeti parkja. Ez volt az első olyan nemzeti park az országban, amely kimondottan a geológiai értékek – a vidék felszíni karsztjelenségei és a híres cseppkőbarlangok védelmére alakult meg.

Bükki Nemzeti Park

Magyarország egyik első nemzeti parkja, amely az Északi-középhegységben fekszik. Az Északi-középhegységnek a többi vulkanikus hegyeitől eltérő földtörténeti múlttal rendelkező tagja a Bükk hegység. Nagy részét tengeri üledékes eredetű kőzetek, főként dolomit és mészkő építik fel. 800 méternél magasabb fennsíkját meredek sziklaszirtek, a Bél-kő, a Pes-kő, a Tar-kő, a Vörös-kő és a többi „Kő” öleli körül, melyekről csodálatos kilátás nyílik a hegység déli lábára. Utóbb felsorolt csúcsok nagy részén halad keresztül az Országos Kéktúra útvonala.

Főbb települések: Aggtelek, Mezőkövesd, Miskolc, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj, Eger, Gyöngyös, Hollókő, Miskolctapolca, Tiszaújváros, Parád, Egerszalók, Szilvásvárad, Kékestető