Tisza-tó programlehetőségei

programlehetosegek-tisza-to-cikk
A Tisza-tó 1973-ban, a Kiskörei víztározó tóvá alakításakor jött létre, idegenforgalmi hasznosítása kialakításakor csak sokad rangú szempontként jelentkezett.

A Tisza-tó turisztikai régiót Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye egy-egy része alkotja. A Tisza-tó huszonhét évvel ezelőtt, a Kiskörei Víztározó tóvá alakításakor jött létre. A legsekélyebb észak-keleti területen, a tiszavalki medencében alakult ki a Tisza-tavi Madárrezervátum, amely – a Hortobágyi Nemzeti Park részeként – szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Itt található a Tisza legszebb és leggazdagabb gémfaunája: a szürke gém, a kiskócsag, a kanalas gém, valamint a barna kánya és a kerecsensólyom.

A tó középső öblözete Magyarország legnagyobb összefüggő horgászvize. A Tisza halbősége legendás: több mint ötven halfaj él benne, közülük 12 védett. A horgászokat az év minden szakaszában csábítja e táj, hiszen hol hideg és mély Tisza folyó, hol a sekélyebb, gyorsan melegedő medencék kínálnak kedvező horgászati lehetőséget.

A vízi sportokat kedvelőket Magyarország és egyben Közép-Európa egyedülálló vízisport paradicsoma várja. Magas színvonalú szolgáltatások, különböző kategóriájú szálláshelyek, gazdag választékú horgászboltok, csónakkikötők és csónakkölcsönzők állnak a látogatók rendelkezésére.

A természet érintetlensége egyedivé teszi a Tisza-tavat. Kedvező adottságai ugyanakkor azt is lehetővé teszik, hogy egymást nem zavarva, egy időben férhessen itt meg a mozgalmas vízi élet kedvelője, a fürdőző, napozó nyaraló, a csendet óhajtó horgász és a madár- vagy növényvilágot tanulmányozó látogató, legyen akár tudós, akár természetbarát érdeklődő.

eloszo-tiszato

Hortobágyi Nemzeti Park

Hazánk első nemzeti parkja. Területe 82 000 ha. 1999. november 30-óta az UNESCO Világörökség része. Bemutatóhelyei: a Hortobágyi-Halastavi Bemutatóterület, a Hortobágyi Pásztormúzeum (Hortobágy falu), a Mátai ménes (Hortobágy falu), a Pusztai Állatpark (Hortobágy 2 km), a Körszín (Hortobágy falu), a Nyugati Fogadóház (33-as út leágazás), a Szálkahalmi Őrház (33-as főút 79.km), a Tájház (Nagyiván), a Meggyes Csárdamúzeum (33-as főút 60.km), a Szélmalmi Fogadóház (Karcag). A bemutatóhelyek egy része az Észak-Alföld turisztikai régió területén fekszik. A régió legsekélyebb északkeleti területen, a tiszavalki medencében alakult ki a Tisza-tavi Madárrezervátum, amely – a Hortobágyi Nemzeti Park része. A mintegy 200 madárfaj csaknem fele költésre érkezik a területre, 81 faj átvonul, s nagyjából 20 faj itt telel.

Főbb települések: Abádszalók, Karcag, Tiszafüred, Hortobágy, Tiszabura, Berekfürdő