Dél-Dunántúl programlehetőségei

programlehetosegek-del-dunantul-cikk

A Dél-Dunántúlra érkezőt a gazdag történelmi múlt emlékei, változatos tájak és barátságos emberek fogadják.

A Dél-Dunántúlt, a “magyar mediterrán” turisztikai régiót Baranya, Tolna és Somogy megye alkotja a Balaton turisztikai régióhoz tartozó települések kivételével.

A Dél-Dunántúlra érkezőt a gazdag történelmi múlt emlékei, változatos tájak és barátságos emberek fogadják. A régió apró falvai máig őrzik színes nemzetiségi hagyományaikat. Apáról fiúra öröklődnek a kézműves mesterségek, ma már nyitott kapukkal várva a turistákat.

A régiót a szelíd pannon táj lankás, völgyekkel tagolt, erdő borította dombságai jellemzik. A két hegyvidék, a Mecsek és a Villányi-hegység, védett geológiai és botanikai ritkaságaival a természetjárók kedvelt úti céljai közé tartozik. A régióban fekvő Duna-Dráva Nemzeti Parkot Európa legnagyobb egybefüggő ártéri élőhelyei alkotják. A régió központja, Pécs, művészeti fesztiváljairól, alkotóművészeiről Európa-szerte ismert. Legrégibb építészeti alkotásai a III-IV. századi ókeresztény sírkamrák, amelyek 2000-ben felkerültek az UNESCO Világörökség listájára.

A régió borkultúrájának évszázados hagyományai vannak, amelyet napjainkban négy minősített borút őriz és mutat be: az ország első borútjaként 1994-ben létrehozott Villány-Siklósi, valamint a dinamikusan fejlődő Mohács-Bólyi, Szekszárdi és Tolnai borutak. A borvidék zászlós borai között hungarikum fajták is szép számban találhatók, például a szekszárdi kadarka, a pécsi cirfandli, a villányi kékoportó vagy a versendi juhfark.

A Dél-Dunántúl legjelentősebb rendezvényei a mohácsi Busójárás, a Nagyszakácsi Királyi Szakácsverseny, a Pécsi Napok és a Villányi Borvidék településein tartott nemzetközi bordalfesztiválok.

A régió gyógy- és termálfürdőit évről évre vendégek sokasága keresi fel. A fürdők közül kiemelkedik Harkány, Nagyatád és Dombóvár-Gunaras. A termálszállóként működő kastélyok közül a legszínvonalasabb a bikali Puchner- és a hőgyészi Apponyi-kastély.

A közel ötvenezer hektáros Duna-Dráva Nemzeti Park a Duna és a Dráva gazdag élővilágát védi. A Dél-Duna tájvédelmi körzeteiben, a Zselic dombvidékén és a Boronka mellékén gazdag vízinövény- és madárvilág található. A kiemelkedő természeti látványosságok közé sorolhatóak továbbá a Szársomlyó és a Keleti-Mecsek erdői, valamint az Abaligeti-barlang és környéke.

deldunantul-programlehetosegek

Duna–Dráva Nemzeti Park

A Duna–Dráva Nemzeti Park 1996-ban jött létre, több, már korábban is védetté nyilvánított terület beolvasztásával. Kiterjedése mintegy 50.000 ha. A nemzeti parkért is felelős Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területe kiterjed Baranya és Tolna megye teljes területére, Somogy megyére a Balaton déli partja kivételével valamint kisebb részben Fejér és Bács-Kiskun megyére is. A Dél-Dunántúl legnagyobb része dombság, amelyből szigetként emelkedik ki a Mecsek és a Villányi-hegység. A dombvidéket keletről és délről a Duna és a Dráva hordalékával feltöltött síkságok szegélyezik.

Főbb települések: Pécs, Mohács, Siklós, Máriagyűd, Szigetvár, Pécsvárad, Zselic, Mecsek, Kaposvár, Szekszárd, Paks, Simontornya, Sárköz, Gemenc, Dombóvár, Gunaras, Szekszárdi borvidék, Villányi borvidék