Dél-Alföld programlehetőségei

programlehetosegek-del-alfold-cikk
A Dél-Alföld főként a természethez kapcsolódó turisztikai termékeivel tűnik ki, a három nemzeti parkban az ökoturizmussal, a régiót átszelő öt folyóhoz kapcsolódóan pedig a vízi turizmussal.

A Dél-Alföld turisztikai régiót Bács-Kiskun megye, Békés megye és Csongrád megye alkotják. A Dél-Alföld főként a természethez kapcsolódó turisztikai termékeivel tűnik ki, többek között a lovas turizmussal, a termálfürdők kínálatára épült egészségturizmussal, a három nemzeti parkban az ökoturizmussal, a régiót átszelő öt folyóhoz kapcsolódóan pedig a vízi turizmussal. A régió egyik vonzerejét a puszta jelenti, ahol kiemelkedő a Puszta-ötös és a Puszta-tízes lovas attrakciója. Lovaglásra, lovas túrázásra, de akár gyógylovaglásra is számos, minősítéssel rendelkező bázis áll rendelkezésre a térségben.

A Dél-Alföld páratlan természeti adottsága a felszín alatt rejtőző óriási termálvízkincs. A régióban húsz gyógy- és húsz termálfürdő található, a legjelentősebbek közé tartozik Gyula, Kiskunmajsa, Kecskemét, Tiszakécske, Orosháza-Gyopárosfürdő, Szentes, Mórahalom és Csongrád.

A nemzeti parkok (Duna-Dráva Nemzeti Park, Kiskunsági Nemzeti Park, Körös-Maros Nemzeti Park), az árterek és a gátak, a tóvidékek a természetjárók, a túrakerékpárosok, túralovasok számára nyújtanak élményt és kikapcsolódást. A dévaványai rezervátumban él Európa legnagyobb túzokkolóniája, de a madármegfigyelők a vidék más tájain is sok élményt szerezhetnek. A régióban számos gasztronómiai specialitás várja a vendéget, amelyek hungarikumként ismertek. Ilyenek például a szegedi paprika, a ?fütyülős? barackpálinka, a makói hagyma, a bajai (tésztabetétes) és a szegedi (csípős) halászlé, a csabai és a gyulai kolbász vagy a libamáj. E termékekre gasztronómiai rendezvények épülnek, mint például a Bajai Halászléfőző Népünnepély, a Makói Hagymafesztivál vagy a Csabai Kolbászfesztivál. A hungarikumok sorát a népi művészet remekei gazdagítják (például a kalocsai hímzés és falpingálás vagy a halasi csipke).

A régióra jellemző településszerkezet, a kistelepülések és a tanyák színvonalas falusi vendéglátást kínálnak, többek között Pusztamérgesen vagy Nemesnádudvaron. Magyarország egyedülálló történelmi attrakciója a Dél-Alföldön található Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, amelyet az egykori első magyar ?országgyűlés? helyén alakítottak ki. A régió kulturális kínálatát olyan rangos fesztiválok gazdagítják, mint például a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Kecskeméten megrendezett Hírös Hét Fesztivál vagy a Gyulai Várszínház Összművészeti Fesztivál.

eloszo-delalfold

Árpád-kori falurekonstrukció (Tiszaalpár)

A Millennium apropójából született létesítmény a környéken folyó ásatások eredményeit dolgozza fel, a korabeli településszerkezetet álmodja újra. Láthatók területén a mindennapi élet és a helyi állattartás egyes építményei egyszerű berendezéssel.

Bugacpusztai Pásztormúzeum (Bugacpuszta)

A park leghíresebb látványossága, melyet 1933-ban nyitottak meg. A puszta közepén, kiskunsági szárazmalmok stílusában emelt épület, a kiskunsági pásztorok életébe enged bepillantást. Tradicionális szerszámokat, eszközöket, a terület értékeit tárja látogatói elé. 2005-ben dr. Tóth Károly és Kontra László emlékére (a nemzeti park alapítói) emlékhelyet hoztak létre. A múzeum környékén szürke marhák, racka juhok, lovak élnek jellegzetes pusztai hangulatot sugallva.

Főbb települések: Baja, Kalocsa, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Lajosmizse, Békéscsaba, Gyula, Szarvas, Mezőhegyes, Hódmezővásárhely, Ópusztaszer, Szeged, Orosháza, Cserkeszőlő, Mórahalom, Makó