Nyugat-Dunántúl programlehetőségei

programlehetosegek-nyugat-dunantul-cikk

A Nyugat-Dunántúl régióban és kiemelten az Őrségben az ember és a természet, a hagyomány és a jelen harmonikusan illeszkedik egymáshoz.

A régió Győr-Moson-Sopron megyét, Vas megyét és Zala megyét foglalja magában, a Balaton régióhoz tartozó települések kivételével. A régió kiemelt üdülőkörzete1 Sopron-Kőszeghegyalja. A régió négy országgal (Szlovákia, Ausztria, Szlovénia, Horvátország) határos, az itt élő nemzetiségek hét nyelven beszélnek.

A Nyugat-Dunántúl régióban – s kiemelten az Őrségben – az ember és a természet, a hagyomány és a jelen harmonikusan illeszkedik egymáshoz. A határmentén érintetlen természeti környezetet találunk: a Szigetköz, a Fertő-Hanság Nemzeti Park, a Soproni Hegység, az Írottkő Natúrpark, az Őrség-Raab-Goricko Natúrpark, a Kerka-menti Natúrpark, valamint a Mura-mente mind-mind népszerű az idelátogató turisták körében.

A Nyugat-Dunántúl a természet erőforrásaira, a gyógyvizekre alapozva kínál megújulást, gyógyulást. A folyók, a vizek, a tiszta erdők, a csendes kerékpárutak és a lovastanyák pihenést és felüdülést nyújtanak, a térségben található natúrparkok a természetközelség, a természetesség érzésével töltik fel az odalátogatót, a sokszínű kulturális rendezvények pedig szellemi felüdülést és feltöltődést kínálnak. A régió rendkívül gazdag gyógy- és termálvizekben: kedvelt például Bük, Sárvár, Balf, Győr és Borgáta gyógyfürdője. A régió turisztikai kínálatában kiemelkedő az UNESCO által a Világörökség részének nyilvánított Pannonhalma és a Fertő Kultúrtáj. Az Apátság valóságos művészettörténeti képeskönyv, az európai művészet fejlődésének eleven illusztrációja a román kortól a klasszicizmusig.

A Nyugat-Dunántúl bővelkedik kulturális rendezvényekben, amelyek közül négy viseli a Nyugat-Dunántúli Régió Kiemelt Rendezvénye címet: a Soproni Ünnepi Hetek, a Győri Barokk rendezvénysorozat, a Sárvári Folklórnapok és a szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál.

elosz-nyugd

Pannonhalma

A megye különleges értéke a Pannonhalmi Bencés Főapátság. A főapátság látványos épületegyüttese a Szent Márton-hegyen épült fel. A román stílusú altemplom és kerengő, valamint a gótikus bazilika az évszázadok során barokk és klasszicista stílusú épületrészekkel egészült ki, amelyek a főapátság mai arculatát meghatározzák. A 19. századi könyvtárterem 400 ezres gyűjteményében számos könyvritkaságot őriznek. Az egész épületegyüttest a magyar klasszicizmus egyik legismertebb alkotása, az 55 méter magas torony koronázza. A Pannonhalmi Bencés Főapátság az UNESCO Világörökség Bizottságának döntése nyomán 1996 decembere óta a világ kulturális örökségének része.

Főbb települések: Pannonhalma, Győr, Mosonmagyaróvár, Szigetköz, Sopron, Fertőd, Nagycenk, Szombathely, Kőszeg, Őrség, Zalaegerszeg, Kapuvár, Bükfürdő, Sárvár, Zalaegerszeg, Szombathely, Lenti, Fertőd