Balatoni programlehetőségek

programlehetosegek-balaton-cikk

A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, hossza 77 km, szélessége 4-14 km között váltakozik. Az 1730-as években jelent meg először a Balaton mellett az – akkor még gyógyvizekre alapozott – fürdőélet. Mára a Balaton neve teljesen egybeforrt a hagyományos értelemben vett üdüléssel.

A Balaton turisztikai régió Veszprém megye, Somogy megye és Zala megye egy-egy részét foglalja magában. A Balaton régió ismertségét elsősorban – gazdag természeti és kulturális öröksége mellett – turizmusának köszönheti, hiszen évtizedek óta jelentősen hozzájárul hazánk turisztikai bevételeihez.

A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, hossza 77 km, szélessége 4-14 km között váltakozik. Az 1730-as években jelent meg először a Balaton mellett az – akkor még gyógyvizekre alapozott – fürdőélet. Mára a Balaton neve teljesen egybeforrt a hagyományos értelemben vett üdüléssel. A turisztikai termékfejlesztés fontos feladata a régió kínálatának szélesítése, a szezon megnyújtása és új célcsoportok elérése.

A régió legfőbb értékei közé tartozik a Balaton, a Kis-Balaton, a gyógyvízkincs és a Balatonfelvidék természeti adottságai. A szőlőtermesztés és a borkultúra a tó környékén évszázados múltra tekint vissza, a csopaki és a füredi rizling, a badacsonyi szürkebarát, a tihanyi merlot és cabernet Európa-szerte híres. A vidék rendkívül gazdag műemlékekben, várakban és kastélyokban, de a népi építészet remekműveit is megcsodálhatja az idelátogató. Az apró falvakban a történelmi és kulturális hagyományok, illetve a kézműves mesterségek számtalan formája lelhető fel. A honfoglaló magyarok utódai megannyi emlékét itt hagyták országépítő tevékenységüknek: kiemelkedő a tihanyi apátsági templom altemploma, ahol a kolostoralapító I. András magyar király is nyugszik.

eloszo-balaton

Keszthely

A Balaton északi partjának másik tájegysége a Keszthelyi-medence, amelynek fő látnivalói a város hangulatos városközpontja a Festetics-kastéllyal. Építése még a 18. század közepén kezdődött el, ám csak az 1880-as években nyerte el végleges formáját. Keszthely minden évben több kulturális eseménynek ad helyet, amelyek egy részét a Festetics-kastély dísztermében szervezik. Önálló kongresszusi központtal és színházzal rendelkezik.

Tihany

Elsősorban apátsági templomáról ismert fürdőtelepülés a Balaton északi partján. A Tihanyi-félszigeten, a Balaton legkeskenyebb részén helyezkedik el. A bencés apátságban őrzik I. András Árpád-házi uralkodó sírját. Ugyanitt tekinthető meg első latin betűvel írott nyelvemlékünk másolata, a Tihanyi Apátság alapítólevele. A templom nyaranta orgonakoncertek helyszíne.

Főbb települések: Balatonakarattya, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóörs, Paloznak, Csopak, Balatonfüred, Tihany, Aszófő, Örvényes, Balatonudvari, Balatonakali, Zánka, Balatonszepezd, Révfülöp, Kővágóörs, Balatonrendes, Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Szigliget, Balatonederics, Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Gyenesdiás, Keszthely, Balatonvilágos, Siófok, Zamárdi, Szántód, Balatonföldvár, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonboglár, Fonyód, Balatonfenyves, Balatonmáriafürdő, Balatonkeresztúr, Balatonberény, Balatonakarattya, Balatonkenese, Hévíz, Keszthely, Somogyvár, Nagyvázsony, Zalakaros