Palóc Múzeum

Festői környezetben, egy árnyas liget szívében található a több mint száz nyarat is látott múzeumpalota, ami könnyen magára vonzza a városba látogatók tekintetét. A nógrád megyei Balassagyarmaton található Palóc Múzeum meghatározó szerepet tölt be a környék kulturális életében változatos rendezvénysorozataival, sokszínű kiállításaival és minden korosztály számára biztosít játékos foglalkozást, kikapcsolódási lehetőséget is.

Annak ellenére, hogy a történelem viharaiban megtizedelődött a múzeum teljes gyűjteménye, tárlatainkat napjainkban is gazdag és értékes anyagból állíthatjuk össze.

Állandó kiállításaink a múzeumalapító Nagy Iván könyvtárát és dolgozó szobáját, valamint a régi palóc ember életútjának mindennapjait és sorsfordulóit mutatják be. Látványtárunkban több egyedi különleges tárgy is megtalálható, például kézzel varrott főkötők, a Zichy-Odescalchi család 19. századi ezüst piperekészlete, Mikszáth Kálmán gyermekeinek játékai, Madách Imre végrendelete is. Itt tekinthető meg egy különösen izgalmas válogatás múzeumunk leggazdagabb, népi fafaragással készített tárgyainak gyűjteményéből, amely szorosan kapcsolódik a palóc pásztorkultúrához.

programlehetosegek-paloc-muzum-kep3

Az épület mögött megbújó parasztudvarba betérve az érdeklődők egy izgalmas időutazáson vehetnek részt: betekintést nyerhetnek egy 18-19. század fordulóján élt család mindennapjaiba. A palóc faházat Karancskesziből szállították Balassagyarmatra, mely az első skanzen volt Magyarországon. 

Intézményünk a helyi jelentőségű programok szervezése mellett az országos rendezvényekhez is kapcsolódik. Az ide látogatók a Múzeumok Éjszakája, a Kulturális Örökség Napjai, az Ars Sacra Fesztivál valamint a Múzeumok Őszi Fesztiválja ideje alatt koncerteken, rendhagyó előadásokon és tárlatvezetéseken vehetnek részt. Továbbá népi játékok, táncházak, kézműves foglalkozások kereti közt ismerkedhetnek a palóc népi kultúrával.  Tudomány-népszerűsítő programjaink – műhelybeszélgetések, könyvbemutatók, konferenciák, olvasó kör, felolvasó est – nyitottak minden érdeklődő előtt.

Előzetes bejelentkezéssel különböző múzeumpedagógiai foglalkozásaink, kalandjátékaink elérhetőek óvodások, iskolások, kisebb csoportok és családok számára is.

Azoknak a látogatóinknak, akik egy teljes napot szeretnének eltölteni a mesebeli Palócföldön, ajánljuk figyelmébe a többi kiállító helyet (Civitas Fortissima Múzeum, Szerbtemplom Galéria, Jánossy Képtár, Horváth Endre Galéria), a múzeummal szemben található Jagyutt Cukrászdát, a közeli Svejk Vendélőt, valamint a város szélén fekvő nyírjesi vadasparkot. Érdemes ellátogatni a Balassagyarmattól mindössze 20 percre fekvő Szécsény városába is, és megtekinteni a festői környezetben található Forgách kastély kiállításait, valamint kipróbálni a Tömlöcbástyában található szabadulószobák valamelyikét.  A természetbe vágyók számára könnyen megközelíthetők a környék kedvelt kiránduló helyei: Ipoly-völgye, Börzsöny, Cserhát és a Felvidék is.

A környéken éjszakázni szándékozók számára a falusi turizmus számtalan lehetőséget kínál, Balassagyarmat városában pedig motelben vagy vendégházban is lehet szállást foglalni (Sztár Motel, Szabó József Tanulmányi Ház, Fenyvesi Vendégház).

Áraink, kedvezményeink

Felhívjuk múzeumunkba látogató vendégeink figyelmét, hogy kedvezményes jegyáraink a magyar és EGT állampolgárokra vonatkoznak!

Belépők

Palóc Múzeum: 800 Ft/fő
Palóc Ház: 500 Ft/fő

Kedvezmények

Családi jegy
PalócMúzeum     1800 Ft
Palóc Ház             1100 Ft
Kombinált            2300 Ft

50% kedvezmény
családi felnőtt jegy (két vagy több 18 év alatti gyermeket kísérő, 1 vagy 2 szülő vagy közeli hozzátartozó)
ifjúsági jegy (6-26 éves korig)
nyugdíjas jegy (62-70 éves korig)

A belépés díjtalan
6 év alatt és 70 év felett

Tárlatvezetés:

Palóc Múzeum: 3500 Ft
Palóc Ház: 1800 Ft
Kombinált: 4700 Ft

Foglalkozások:

400 Ft/fő Aktuális nyitva tartásunkról, további kedvezményeinkről, és múzeumi foglalkozásainkról honlapunkon tájékozódhat: http://palocmuzeum.hu/

Elérhetőségek:

MNM Palóc Múzeuma
Postacím: 2660 Balassagyarmat, Palóc liget 1.
Telefon: +36 (35) 300-168
Fax: +36 (35) 300-168
E-mail: info@palocmuzeum.hu
Honlap: www.palocmuzeum.hu
Facebook: www.facebook.com/palocmuzeum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük