Így készíthetsz bodzaszörpöt otthon

A bodzából most készíthetsz finom házi szörpöt. Az alapanyag ott virágzik az erkélyed előtt, a szomszéd ház kerítése mellett, a nagymaminál.

Mielőtt nekikezdenél, csak tudd, többféle bodza van. A fekete bodza, aminek bokra akár 2–7 méterre is megnő, virága sárgásfehér – ez kell neked! Van a földi bodza, amiben viszont nagy mennyiségben van ciánvegyület. Úgy tudod megkülönböztetni őket, hogy a „rossz” növény kisebb és lágyszárú, ágai nem lefelé, hanem felfelé állnak, és a virágában a porzók sötétibolya színűek.

bodzaszorp-programlehetosegek

Miért jó a bodza?

A fekete bodza virága tartalmaz flavonoidokat (2-3%-ban) és antocianint, amelyek a szabad gyökök megkötésére alkalmasak, illetve egy klorogénsav nevű antioxidánst, ami a glükóz lassú lebontásában segít, nem emeli gyorsan a vércukorszintet és vérnyomáscsökkentő hatású. Tartalmaz még A-, B- és C-vitamint is. Régebben a szegények patikájának alapanyaga volt, használták székrekedés ellen, szemgyulladásra.

Szörpöt többféleképpen készíthetsz. Anno szalicilsavat, később Na-benzoátot tettek bele tartósítószerként. Egyes otthoni retróváltozatokban, a nagymamik által elrakott szörpökben még akár ma is lehet utóbbiból egy-két mokkáskanálnyi, de ez érthető: aki 80 litert is eltesz évente, hogy az unokáknak biztosan legyen belőle jövőre is, az nem kockáztathat.

A szörp készítése

A virágokat (15–20 virágernyő/1 liter víz) a lehető legkevesebb zöld résszel szüreteld le úgy, hogy az ernyő alatti elágazás tövénél levágod. Ne tépd, mert azzal kárt teszel a növényben, és leszakításkor sok értékes virágpor hullik ki. Egy nagyobb lábasban forralj vizet, majd amikor már gyöngyözik, vedd le a tűzről, és szórd bele a virágokat. Ha az összes virágot beletetted a forró vízbe, és alaposan lenyomkodtad őket, fedd le fedővel, és hagyd legalább tizenkét órát ázni.

Tipp: a virágok a hő hatására csúnyán elszíneződhetnek, de a forralás után 2-3 teáskanálnyi citromsav hozzáadásával ez elkerülhető.

Ha sok szárrész maradt rajta (nem csipkedted le), akkor ne nyomkodd ki nagyon, mert a zöld részekből kesernyés ízanyagok juthatnak a leendő szörpbe. Egyszerűen csak finom lyukú szűrőn szűrd le. A folyadéknak gyönyörű színe van, és látható, ahogy kavarog benne a sok-sok virágpor. Ezt a jó erős illatú bodzalét tedd egy lábasba, adj hozzá cukrot (1 kg/1 liter bodzalé), citromlevet (kb. 15 dkg citrom leve/1 liter bodzalé vagy 2,5 teáskanál citromsav/1 liter bodzalé), majd forrald ismét gyöngyözésig. Ekkor a tüzet vedd alatta takarékra, de ne zárd el, hogy folyamatosan forrón tartsa a palackozás végéig. Ezt követően töltsd üvegekbe. Kb. 1,2–1,5 liter szörpöt tudsz készíteni a fenti mennyiségből attól függően, hogy milyen édesítőszert használsz, illetve mennyi folyadékot vesztesz a szűrésnél. A forró üvegeket takarókkal, ágyneműkkel bugyoláld be, hogy sokáig megtartsák a hőmérsékletüket (száraz dunsztolás). Mire kihűlnek, a kupakok jól rázáródnak az odabent kialakult vákuum miatt. A vákuum – a citromsav mellett – szintén segít a tartósításban. Az így eltett szörpök bontatlanul évekig elállnak. Felbontás után azonban hűtőben kell tárolnod őket!

Hidegen is eltehetjük a szörpöket, de akkor tartósítószer kell bele, mert ha hőkezelve sem lett, valamint vákuum sincs az üvegben, akkor semmi sem szab határt a káros mikroorganizmusok szaporodásának. Elvileg ilyenkor több vitamin marad, mint hőkezelésnél, de az így készült szörpök vitamintartalma a tárolás során folyamatosan csökken, és „vitalitásukat” elveszítve már csak annyiban fognak különbözni a főzöttektől, hogy ezekben tartósítószer is van.

Vagy, ahogy az egyik kommentelő megjegyezte, csináljatok a bodzából bort, az még tovább eláll.

Forrás: http://www.turistamagazin.hu/igy-keszithetsz-bodzaszorpot-otthon.html

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük