A gőzfürdő jótékony hatásai

Szinte minden fürdőben, wellnesshotelben, és egyre több edzőteremben is található gőzfürdő. Érdemes időről időre igénybe venni, mert számos módon előnyösen hat egész szervezetünkre.

Serkenti a keringést
A gőzfürdőzés segíthet megőrizni keringésünk egészségét és élénkíti a vérkeringést, különösen a végtagokban. Ez csökkentheti a vérnyomást, és ezáltal segít megőrizni a szív egészségét, ráadásul a bőrszövetek gyógyulásának is kedvez. Gőzfürdőzés közben egyes emberek szervezete olyan hormonokat termel, amelyek csökkentik a vérnyomást. Ezért is van, hogy ilyenkor nyugodtabbnak, ellazultabbnak érezzük magunkat.

Csökkenti a stresszt
A gőzfürdőzés a kortizol nevű stresszhormon termelődését is csökkentheti. Ez a hormon szabályozza, hogy mennyire érezzük magunkat feszültnek, tehát ha kevesebb termelődik belőle, nyugodtabbak leszünk. Ha már csak néhány percet tudunk relaxálni, az is nagyon sokat számít az egészségünknek – mentálisan és fizikailag egyaránt.

Tisztítja a légutakat
A gőzfürdőben felmelegszik a nyálkahártya és mélyebben tudunk lélegezni, illetve könnyebben szűnnek meg a légutakban, tüdőben kialakult elzáródások. Nem véletlen, hogy nátha, arcüreggyulladás esetén a gőzölést mint hatékony házi módszert is javasolni szokták. Kutatások szerint a rendszeres, rövid gőzfürdőzés, gőzterápia gyerekek esetében is felgyorsítja a felső légúti betegségek gyógyulását.

Jót tesz a bőrnek
A környezeti hatásoknak köszönhetően sokféle méreganyag gyűlhet fel a bőr alatt. Mivel a meleg gőz hatására kitárulnak a pórusok, ezek a méreganyagok sokkal könnyebben távoznak a szervezetből, és bőrünk tisztább, feszesebb, egységesebb lesz. A gőzfürdőzés emellett az izmokat, ízületeket is segít lazítani, tehermentesíteni, regenerálódni, ezért edzés után is érdemes beülni negyed órára.

Forrás: https://www.termalfurdo.hu/wellness/a-gozfurdo-jotekony-hatasia-6267

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük