10 mítosz az ételekről, amit eddig lehet, hogy nem jól tudtál

Kiderül, hogy lehet-e tojást a hűtő ajtajában tartani, kell-e olaj a tészta főzőlevébe, meddig lehet eltárolni az ebédmaradékot, vagy ehetsz-e horpadt konzervből?

Élelmiszereink körül számtalan mítosz kering, hogy közülük melyik fogyasztható és mikor, melyik egészséges vagy betegséget okozó vagy meddig lehet hűtőben tárolni a maradékot.

Akár az evést, akár a főzést tekintjük, éppen ideje tisztázni és helyre tenni több téves információt. A BrightSide segítségével most azt is megtudhatjuk, melyek azok a vélemények, amelyek megállják a helyüket.

1. Semmi baj nem történik, ha megeszed a lejárt szavatosságú ételt

Ez HAMIS: A lejárati dátumok valóban azt a napot jelölik, amikor a termékek elveszítik a megfelelő minőségüket vagy tápértéküket. Ezek alól ritka kivételek a nem romlandó, polcálló kaják és közülük is csak azok, amelyeket megfelelően tartósítottak.

2. Sose olvassz fel fagyasztott ételt szobahőmérsékleten

Ez IGAZ: Ha szobahőmérsékleten olvasztasz fel élelmiszert, tudnod kell, hogy az ételben lévő baktériumok száma 20 percenként megduplázódhat. A legbiztonságosabb módszer a hűtőben való felengedés.

3. Nem biztonságos horpadt konzervdobozból enni

Ez HAMIS: Ha a horpadás nem éles vájat, a forrasztás nem sérült, vagy ha a mélyedés nem a konzerv tetején vagy alján van, akkor nincs probléma. A felpüffedt vagy rozsdás dobozt viszont mindenképp kerüld el.

programlehetosegek-konzerv

4. Az alkohol teljes mértékben elpárolog főzés közben

Ez HAMIS: Néhány perces forralás után az alkohol 85%-a még mindig megtalálható. Egyórányi lassú tűzön való melegítés után az alkoholtartalom 25%-ra, három óra főzés után pedig 5%-ra csökken.

5. A maradékokat egy hétig is megőrizhetjük

Ez HAMIS: Három napig tárolhatod az el nem fogyasztott kajákat, nem tovább. Ha biztos vagy benne, hogy ez alatt az idő alatt nem eszed meg a krumplispogácsád, inkább tedd be a fagyasztóba.

programlehetosegek-huto

6. A tojásokat nem szabad a hűtő ajtajában tárolni

Ez IGAZ: A tojásokat eredeti dobozukban kell tárolni a hűtő polcán, hogy kellően hideg és folyamatos hőmérsékletet biztosíts nekik.

7. Veszélyes műanyag palackokat utántölteni folyadékkal

Ez IGAZ: Ismét használni műanyag üvegeket anélkül, hogy kellően kitisztítottad volna, elég kockázatos. Hogy elkerüld a bakteriális fertőzéseket, mindig mosd ki őket forró vízzel, mosogatószerrel és kefével.

8. Szerencsésebb kihűlni hagyni az ételt, mielőtt beteszed a hűtőbe

Ez IGAZ: Meg kell várnod, hogy a kaja kihűljön, mielőtt berakod a hűtőszekrénybe. Különben a meleg étel hőt fog kiadni a hűtőben, és minden mást felmelegít belül.

9. A teflon rákot okoz

Ez IGAZ ÉS HAMIS IS: A teflon mérgező gázokat bocsájt ki, ha 370 fokra felhevül. Viszont senki nem főz olyan magas hőfokon. Ha ennek ellenére is kételkedsz, a konyhádat tartsd jól szellőzötten főzés közben, és dobd ki a megcsorbult zománcú serpenyőid.

10. Ha olajt teszel a tésztavízbe, megakadályozza, hogy összetapadjon a tészta

Ez HAMIS: A tésztád csak szupercsúszóssá válik, így a szósz majd lepereg róla.

programlehetosegek-teszta-1

Forrás: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/10-mitosz-az-etelekrol-amit-eddig-lehet-hogy-nem-jol-tudtal/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük