Monostori Erőd

A Monostori erőd – Közép-Európa legnagyobb újkori erődje – 1850 és 1871 között épült. Az UNESCO Világörökségi Várományosi Listáján szereplő, klasszicista stílusú hadtörténeti műemlék lenyűgöző látványt nyújt hatalmas, precízen faragott kövekből épített falaival, a védműveket borító 3-4 méter vastag földtakarójával és több kilométer hosszú földalatti folyosórendszerével.

monostori erod-programlehetosegek-komarom2

Monumentális méreteit bizonyítják a következő adatok: az erőd 25 hektárt foglal el, teljes területe lőterekkel együtt 70 hektár, épületek alapterülete 25 680m2, a helyiségek száma 640. Az erődben élő katonák legmagasabb létszáma 8000 fő volt.

Az idelátogatók erőd túrán vehetnek részt, mely során a tárlatvezető körbekíséri a csoportot a túraútvonalon, összefoglalja az erődrendszer történetét, és bemutatja az épületegységek funkcióit, történetekkel, anekdotákkal téve érdekessé és emlékezetessé a sétát.

monostori erod-programlehetosegek-komarom3

A túra után megtekinthető a „Várak, erődök, vitézek” című hadtörténeti kiállítás, a szabadtéri Haditechnikai park és a Kenyérmúzeum. Önállóan lehet bejárni a kazamatában nyílt “A Láthatatlan erőd” című kiállítást, amihez kalandfolyosó is kapcsolódik.

 

Kontakt:

Cím: 2900 Komárom, Duna-part 1.
Tel.:+ 36 34 540 582
e-mail: info@fort-monostor.hu
Nyitva tartás: http://erod.hu/informacio/nyitvatartas
Árak: http://erod.hu/informacio/belepojegy

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük