Reflexológia – több mint egy talpmasszázs

A legegyszerűbben talpmasszázsként írhatjuk le, ám a reflexológia jóval több, mint egy egyszerű talpmasszázs. A talp különböző pontjaira nyomást gyakorolva a test szervrendszereire is hatással van. Rendkívül relaxáló hatású, különösen azoknak, akik munkájuk miatt egész nap szó szerint talpon vannak.

Hogyan működik a reflexológia?

A reflexológia mögött húzódó elmélet szerint a talpon (és a tenyéren) található reflex zónák mindegyike különböző szervekkel, mirigyekkel és egyéb testrészekkel áll összefüggésben. A reflex zónákra gyakorolt nyomás pedig egészségesebbé teszi az energiaösvényeken keresztül a kapcsolatos szerveket.

A tudományos magyarázat szerint a reflexológia úgy működik, hogy a nyomás olyan jeleket küld, amelyek kiegyensúlyozzák az idegrendszert, illetve olyan anyagokat szabadít fel, mint például az endorfin, amelyek csökkentik a fájdalmat és a stresszt.

Milyen érzés a reflexológia?

A legtöbben főként relaxáló hatásúnak érzik ezt a masszázstípust. Fontos, hogy alapvetően nem jár fájdalommal, ezért, ha fájdalmat érzel, tudasd a terapeutával, aki ezután a komfortzónádhoz igazítja a kezelést. Emellett néhány terület érzékenyebb lehet, s ezeken a masszőr hosszabb ideig is időzhet: az enyhe fájdalomnak, illetve érzékenységnek a nyomásra enyhülnie kell. Ha csikis vagy, se izgulj, a reflexológus finom nyomást fejt ki a lábra.

Miben különbözik egy hagyományos talpmasszázstól?

Egy hagyományos talpmasszázs a svéd masszázshoz hasonlóan olajat vagy krémet alkalmazva gyengéd, csúsztató simításokkal masszírozza át a lábfejet. A reflexológia sokkal lokalizáltabb, a meghatározott pontokra fejti ki a nyomást, elmélete szerint az adott szervre-testrészre kívánva hatást gyakorolni.

Mire jó a reflexológia?

Az alábbi állapotokat enyhíti és jobbítja a masszázs e formája:

 • stressz és ezzel összefüggésben álló állapotok
 • izomfeszültségből eredő fejfájások
 • emésztési problémák
 • hormonális egyensúlyzavarok
 • alvászavar
 • arthritis fájdalmak
 • sportsérülések
 • hátfájdalmak
 • menstruációs rendellenességek, mint pl. premenstruációs szindróma (PMS)
 • daganatos betegségek kiegészítő kezeléseként is alkalmazzák
 • nem helyettesíthet orvosi kezelést!

Mi történik egy tipikus kezelésen?

Egy tipikus kezelés 45-60 percig tart, és egy egészségügyi állapotról és életvitelről szóló konzultáció előzi meg. Ezután a terapeuta megkér, hogy vedd le a cipőd és zoknid, és helyezkedj el kényelmesen egy széken vagy masszázsasztalon. Egyébiránt természetesen teljesen felöltözve maradsz.

A reflexológus elsőként felméri, hogy mely területek mutatnak érzékenységet, majd gyors mozdulatokkal felmelegíti a talpad. Ezután kezd módszeresen nyomást gyakorolni a reflex zónákra a lábujjaktól haladva a sarok irányába. Elképzelhető, hogy a masszázshoz krémet vagy olajat is használ.

Kinek nem ajánlott?

Ha várandós vagy, kérd ki az orvosod véleményét, és ha engedi a masszázst, akkor tájékoztasd állapotodról a reflexológust is. Emellett minden esetben nagyon fontos, hogy teljesen és pontosan felidézd az egészségügyi előéleted a kezelés előtt. Ha sérülésed vagy érbetegséged van, például rögösödésre hajlamos vagy, kérdezd meg a kezelőorvosod, mielőtt masszázsidőpontot foglalnál.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük