Tudományos tény: az utazás boldogabbá tesz, mint bármely tárgy

Élményeket szerezz, ne tárgyakat! – ez a jelmondat jó pár éve pörög a közösségi médiában és elmondhatatlanul nagy igazságot rejt.

Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy egy utazás, egy új élmény, egy “tégy olyat, amit korábban soha!” felkiáltás sokkal többet ér, sokkal inkább tesz boldogabbá, mint bármely tárgy.

Még mindig begyöpösödött elmélet az, ha csurran-cseppen egy kis plusz pénz, azt azonnal valami hőn áhított tárgyra költjük. Mert úgy véljük, az hosszabb távon jelent örömforrást, míg egy utazás csupán pár nap az életünkből.

Holott arra nem gondolunk, hogy a tárgyakat milyen rekordtempóban vagyunk képesek megunni, vagy magától értetődőnek vélni. Megvettük, örülünk neki, nem sokkal később pedig már nem más, mint használati tárgy, az életünk része. Én magamról tudom, mint javíthatatlan táskaimádó: ha beszerzek egy új kedvencet, az első napokban úgy bánok vele, mint valami kinccsel. Megsétáltatom az utcán és megsértődöm, ha nem veszik észre mások. Mert mások szemében az én büszkeségem csak egy használati tárgy. Aztán eltelik pár nap és már az én szememben is az. Mert ugyanúgy teszem a fogasra, ugyanúgy dobálom bele az aznapi fontos dolgaimat, ugyanúgy gyűröm bele a papírzsebkendőt, ha használat után nem találok kukát.

Miközben egy utazás emléke évekkel, évtizedekkel később is erős. Emlékszel, amikor elmentünk Miskolctapolcára és te nem vittél magaddal fürdőnadrágot? Emlékszel, amikor a gyerekek először látták meg a Balatont? Emlékszel arra a kis ösvényre a Mátrában?

Thomas Gilovich pszichológus könyveiben gyakran ír arról a tudományos kutatásról, amelyben fehéren-feketén elmondja: az utazás, az élmények több boldogságot adnak, mint bármely tárgy.

“Az emberek gyakran gondolják azt, pénzt költeni egy élményre egyáltalán nem bölcs dolog, ezért inkább tárgyakat halmoznak fel. Ők azt gondolják, egy utazás élménye pillanatok alatt elillan, míg a tárgyakkal örökre körbe tudjuk vonni magunkat. De az igazság pont ennek az ellentéte: az élmények örökké megmaradnak, míg a tárgyak fénye csak halványodik.”

Forrás: https://deluxe.cafeblog.hu/2019/01/23/tudomanyos-teny-az-utazas-boldogabba-tesz-mint-barmely-targy/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük