Fertőrákosi Kőfejtő

A Fertőrákosi Kőfejtő természeti, kőzettani és őslénytani értékeit bemutató kiállítás.

A kőfejtő belső területe (barlang) egy többfunkciós, az ember és a természet formálta barlangszerű tér, amely egy nem szokványos kiállító- és játszóhelyet rejt.

fertorakosi kofejto-programlehetosegek-fertorakos

A Miocén Témapark felszíni részén a látogató alapélménye a Fertőrákost körülölelő természetes környezet szépsége és sokszínűsége. A felszíni sétány állomásait közös útvonal fűzi egybe. A témaparkba vezető sétány egy, a hely adottságait követve egy önmagába visszatérő vonal, mely a fogadóépület előtt indul és ér véget. A Fertő-táj növény- és állatvilágát tanulmányozva a katlan szája felett kialakított hídon át elsétálhatunk a kilátótoronyig. Itt alámerülünk a barlangba, és az időcsúszda segítségével 15 millió évet tekinthetünk vissza a földtörténeti időben. A lépcsőkön lejutva feliratok és időjelző táblák utalnak az időbeliségre. Animációkon és távcsővel is megfigyelhetjük a sziklafalba vájt kőfülke mennyezetén a kőzeteket, valamint a mészkövet alkotó Pectin kagylókat. A mennyezeti bestiáriumban őscápák, -bálnák és -delfinek modelljei, a falfülkékben nagy tengeri gerincesek és kisebb gerinctelenek ősmaradványai láthatók. A miocén akváriumban fény- és hangeffektek segítségével a tenger mélyének élményét élhetjük át. A moziban a fertőrákosi kőfejtő történetéről szóló dokumentumfilmet vetítenek.

fertorakosi kofejto-programlehetosegek-fertorakos3

Az Oszlopcsarnokban a kőbányászatot interaktív módon bemutató monogram-fal, kőfűrészelő és kővontató eszközök várják a sziszifuszi munkát megtapasztalni vágyó látogatókat, de lehetőség van falmászásra is.

A Műemlékek Csarnokában híres épületek mészkő-makettjeit tekinthetjük meg, illetve lapidárium, az éghajlatváltozást bemutató tárlat is látható. A kijárat mellett, már a fél-napfényben, illetve a kőfejtőudvar katlanjában pedig a Miocén-játszótér kapott helyet, ahol ősmaradvány-gyűjtés, mészhomokozó, mászóka, agyagozó, kőfaragás és kőgraffitizés a gyerekeknek kínál izgalmas szórakozást, a nagyoknak kikapcsolódást nyújtó pihenőszékek vannak.

Kontakt:

Cím: 9421 Fertőrákos, Fő u. 1.
Telefon: 99 / 530-400
e-mail: info@prokultura.hu
Árak: https://www.fertorakosikofejto.hu/hu/temapark/belepojegy.html

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük