Kemenes Vulkánpark

A Kemenes Vulkánpark 2013. áprilisában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A feltűnő dizájnnal rendelkező épület az ország egyetlen vulkanológiai kiállítását rejti. Ez azt jelenti, hogy majdnem 1000 m3-en kerül bemutatásra a Föld vulkánossága általánosságban, a Kárpát-medence és Magyarország tűzhányói, majd végül helyi nevezetességünk, az öt és fél millió éves bazaltvulkán, a Ság hegy.

kemenes vulkanpark-programlehetosegek-celldomolk3

A Felfedező terem a vulkánosság jelenségeivel ismertet meg. Interaktív eszközök segítségével előidézhetők és megszemlélhetők egyszerű, de látványos robbanásos kitörések, a vulkáni kráter épülése és pusztulása. Kicsiknek és nagyoknak is kézzelfogható élményeket kínál a freatomagmás hamuszórás és a gejzírkitörés működtethető modellje, az asztali földrengés-szimulátor és a vállalkozó kedvűek által akár fel is próbálhatják a vulkánkutató szkafandert.

A Tűzhányó terem az anyagok és formák kincsestára. Bemutatja a vulkánokat felépítő anyagokat: kőzeteket és ásványokat, valamint azon jellegzetes formákat, amelyekké a vulkánok válhatnak. A tér közepét Európa legnagyobb és legismertebb működő tűzhányója, az Etna élethű mása foglalja el.

A Naprendszer teremben naprendszerünk távoli bolygóira és holdjaira repülhetünk el, űrhajó-szimulátor segítségével ismertetve meg az érdeklődőket az ott zajló vulkanikus tevékenységekkel.

A Szimulációs teremben a legkorszerűbb számítógépes programokkal modellezett lávaöntő- és robbanásos kitöréseket, valamint a vulkánok erózióját láthatják.

kemenes vulkanpark-programlehetosegek-celldomolk

A Vulkán Színház kisfilmjében a tűzhányók működéséről és pusztító hatásairól láthatunk képsorokat.

A Kárpát-medence terem térségünk csupán a közelmúltban véget ért, meghökkentően színes tűzhányó tevékenységéből ad ízelítőt egy vetített 3D-s Kárpát-medence domborzat segítségével.

Sághegy-teremben eleven díszletként a Ság hegy gyönyörű panorámája tárul a látogatók elé, hogy testközelből szemlélhessék az egykori tűzhányó mára megszelídült vonulatait.

 

Kontakt:

Cím:  9500 Celldömölk, Sághegyalja körút 1.
Tel.:  +36 95 777 402
e-mail: info@kemenesvulkanpark.hu
Nyitva tartás: http://www.kemenesvulkanpark.hu/
Árak: http://www.kemenesvulkanpark.hu/informaciok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük