Jurisics Vár

A Jurisics vár Kőszeg történelmi belvárosában található, pár percnyi sétára a Jurisics tértől, illetve a Fő tértől. A vár nevét leghíresebb védőjéről, Jurisics Miklósról kapta.

jurisics var-programlehetosegek-koszeg3

A kőszegi alsóvár legrégebbi része a 13. században épült. Az eredetileg gótikus stílusú belső várat később kibővítették; a reneszánsz és barokk korban is átalakított épületegyüttes uradalmi várkastélyként szolgált. Kétszigetes jellege ma is megfigyelhető: jól látható, hogy az elővárat és a belső várat is vizesárok vette körül.

Az erődítményt leghosszabban (236 éven át) birtokló család után Esterházy-várként is emlegetett építmény déli és délkeleti szárnyának emeletén a Városi MúzeumA kőszegi vár évszázadai állandó kiállítása kapott helyet.

Földesúri asztal, és konyha címmel is találhatunk kiállítást, mely a XII-XVI. századi főzési és étkezési szokásokat mutatja be plasztikusan.

jurisics var-programlehetosegek-koszeg2

A Fegyvertárban a középkor fegyvereivel, ruházatával ismerkedhetnek meg a látogatók, még a lovagteremben a város és a vár történetét és értékeit bemutató filmek tekinthetőek meg.

Látogatható továbbá a vár nyugati tornya, ahonnan csodálatos kilátás nyílik, nem csupán a történelmi belvárosra, hanem a Kőszeget körülölelő hegyekre és az azok csúcsán található látnivalókra is, mint pl. az Óház kilátó, a Szultán kilátó, Kálvária-templom.

Lehetősége van az ide látogatóknak, hogy frottázs technikával a vár épületének vagy történetének egy-egy jellemző részletét lemásolják.

A kiállítások mellett vár-bazár, büfé és fűszernövénykert is várja a látogatókat.

Kontakt:

Cím: 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9.
Tel.: +36-94/360-113
e-mail: jurisics@koszeg.hu
Nyitva tartás & Árak: http://jurisicsvar.hu/hu/jurisicsvar/jegyvasarlas/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük